Resultater 1 til 3 av 3

Thread: Netikette

 1. #1
  Administrator Thomas Torjusen's Avatar
  9-Ball Champion!Tournaments Won: 1

  Ble medlem
  Sep 2001
  Sted
  Fredrikstad, Norway
  Innlegg
  10,203
  Blogg-innlegg
  1
  Thumbs Up/Down
  Received: 6/0
  Given: 13/0

  Netikette

  [size=16pt]Netikette Dykkesidens Forum[/size]

  Denne lille nettikette-guiden skal forklare deg hvordan man helst skal opptre når man bruker forumet vårt, hva du bør og ikke bør gjøre samt forklare uklarheter i retningslinjene og/eller utdype dem bedre. Det som står i denne guiden har også relevans til e-post, nyhetsgrupper og pratekanaler på Internett generelt.

  [size=12pt]Generell oppførsel [/size]
  Før du skriver et innlegg er det flere ting du bør tenke over.

  Overdreven bruk av store bokstaver

  Store bokstaver blir oppfattet som "SKRIKING". Skriking hjelper kanskje mot småsøstre en gang i blant, men når du skriver som èn blant mange på f. eks. forumet skaper dette bare misnøye. Det vil føre til økt oppmerksomhet rundt innlegget ditt, men ikke nødvendigvis på den måten du hadde tenkt. Det vil tiltrekke seg personer som blir irriterte over at du skriker til dem, og alle vil ble mer opptatt av hvordan du skriver fremfor hva du skriver. Folk vil i stedet for komme med sure kommentarer til deg. Mange brukere kan la være å gi deg et skikkelig svar, hvis de føler at du "bråker" for mye.

  Overdreven bruk av tegn

  Bruk av for mange utropstegn (!), spørsmålstegn (?) og andre tegn er også noe du bør unngå. Det får posten din til å se veldig useriøs ut og vil også fjerne oppmerksomheten fra hva du skriver til hvordan du skriver. Ikke bruk mer enn ett utropstegn eller spørsmålstegn etter hverandre, og bruk dem helst ikke sammen (!?).

  Overdreven bruk av smilies

  Smilies eksisterer i dag av flere grunner, noen av dem er for å vise humor, ironi eller kanskje for å spre glede. Men bruk av for mange smilies kan gi en motsatt effekt, spesielt når det står flere av dem etter hverandre i ett og samme innlegg. Overdreven bruk av smilies kan for eksempel føre til at det blir vanskelig å oppfatte hvorvidt du spøker eller er seriøs. Bruk av flere smilies samtidig kan også virke rotete, masete og unødvendig. Bruk vennligst derfor aldri mer enn to smilies etter hverandre og ikke bruk smilies etter hver setning.

  Pass på skrivefeil

  Ta deg god tid når du skriver postene dine og se spesielt godt etter skrivefeil, grammatiske feil og eventuell feilinformasjon. Du skal ikke bruke SMS- språk og helst ikke forkortelser, spesielt ikke hvis det er en forkortelse folk flest ikke kan. Hvis du i etterkant oppdager en skrivefeil kan du i så fall bruke "Edit"-funksjonen til forumet for å endre på det som var feil. Det er vanlig å skrive "Edit: 'Det som har blitt endret'" etter en eventuell endring slik at folk kan se hvorfor du har endret på innlegget.
  Husk at en aldri skal rase ut i tråden med kritikk av skrivefeil eller grammatiske feil. Om spørsmålet er dårlig formulert kan du pent og høflig be trådstarter omformulere spørsmålet. Dette kan legges til som et svar i tråden hvis det er et engangstilfelle, men hvis du har ergret deg over samme person tidligere anbefaler vi at du sender en personlig beskjed til personen der du ber han prøve å skrive tydeligere. Det finnes nemlig mennesker som har skrive- og leseproblemer og da skal man ta hensyn.

  NB: Dersom du har et skriveproblem, men ønsker allikevel å benytte forumet, ser vi at du helst bruker en elektronisk ordbok før du poster, f. eks. den du finner i Word. Vi vil oppfordre til at du la til informasjon i signaturen din om ditt skriveproblem, slik at du ved en senere anledning vil slippe at kanskje noen tar det opp. Vi vil påpeke at du verken trenger bruke Word eller signaturen slik vi her foreslår dersom dette ikke er ønskelig. Vi opplyser kun om at det er teknisk mulig, slik at vi kan slippe eventuelle uheldige situasjoner i fremtiden. Situasjoner som kan skape et unødvendig problem både overfor moderatorene og deg selv.

  Grundig bakgrunnsarbeid

  De fleste tenkelige spørsmål har blitt besvart en eller annen gang før, ett eller annet sted på Internett. For å ikke skape unødvendig mye gjengangere på forumet ber vi deg derfor først prøve å søke litt rundt problemstillingen din før du legger den ut på forumet.
  Hvis du så velger å starte en tråd ber vi deg gjerne ta med informasjon om hva du har undersøkt før du postet forumet, hva du eventuelt fant ut og hvor du søkte (ta her da gjerne med eventuelle linker til nettsteder og tråder du fant). Det har vist seg at brukerne av forumet tar bedre vare på de som gjør litt bakgrunnsarbeid før de spør. Flere av brukerne kan bli litt irriterte over å se mange av de samme spørsmålene stilt om igjen. Merk: Det er ikke mot retningslinjene å spørre om noe som har blitt spurt før, uansett hvor ofte spørsmålet har dukket opp.

  Du bør også unngå åpenbare krangler. Eksempler på dette kan være å starte en tråd hvor du kun spør noe ala "Hva er best av Suunto og Apexs" eller "Poseidon og Bare" eller andre produsenter. Finn heller frem til to spesifikke produkter av de to produsentene og spør hvilket av de to produktene som yter best. Hvis du absolutt har en trang til å spørre etter den generelt sett beste av de to produsentene, spør heller mer spesifikt som f. eks. "Hvilken av de to følgende produsentene er best på pris/ytelse?: " eller "Hvilken av de følgende produsentene har det produktet som yter best?:". Går situasjonen ut av hendene på deg kan du gjerne tilkalle en moderator

  Sørg for at du poster på rett sted

  Feilposting er et av de største problemene på forumet i dag og i nesten alle tilfeller så er det på grunn av nye brukere som ikke har brukt nok tid på å lete etter den rette kategorien. Hvis du har et spørsmål om f. eks. utstyr så skal ikke dette postes i "Forum for alt mulig" eller "OT", men i kategorien "Utstyr".
  Det er opprettet et eget forum for OT (Off Topic) for dem som vil diskutere annet enn dykking.

  Lytt til erfarne brukere

  Det er mange av dem på forumet. Selv om de kan skrive på en måte som irriterer deg, vet de fleste hva de snakker om. Du bør også opptre ydmykt på forumet og ikke kreve at noen skal hjelpe deg. Hvis du opptrer sint og irritert kan det godt hende at folk vil nekte å svare deg på det grunnlaget. Hvis en person kommer med en løsning på problemet ditt bør du så takke han. Husk nemlig på at brukerne der ute sitter og gjør dette på sin egen fritid og av egen vilje. Hvis en bruker kommer med et svar som for deg kanskje kan virke banalt og ikke var hva du søkte bør du ikke skjelle han ut av den grunn, men heller skrive noe ala "Takk, men det var ikke helt det jeg søkte. Er på jakt etter noe mer i retning ...".

  Kjøp og salg på forumet

  Kjøp og salg for privatpersoner er tillat i Bruktmarkedet. For profesjonelle aktører vises det til Dykkesidens Shopping.
  Annonser i Bruktmarkedet blir fjernet etter 30 dager med inaktivitet i tråden.

  Pass på bildestørrelser

  Å legge inn bilder i postene dine kan gjerne være en god ide for å beskrive eller belyse et problem. Etter at du har lastet opp et bilde til et sted på Internett eller funnet et du vil bruke kan du så legge inn dette rett i posten din ved hjelp av [IMG]-taggen, som du kan lese mer om her. Det er per i dag også muligheter til å laste opp bilder rett fra PC-en din og til forumets server. Men det er også noen begrensninger du må forholde deg til. Bilder tar nemlig stor plass i antall kilobytes i forhold til vanlig tekst. Er bildet ditt veldig stort kan det derfor heller være fornuftig å bare legge inn en link til bildet ditt. Er du derimot litt smart kan du bruke den beste løsningen: Lage to versjoner av bildet ditt - en normal versjon og i tillegg en forminsket utgave av samme bilde ("thumbnail"). Så kan du ved en kombinasjon av bildetaggen og [IMG]-taggen lage en fancy sak som gjør at det i posten din blir vist det lille bildet og at hvis du trykker på det så blir du så ført videre til det store bildet. Dette vil gi best effekt. En tommelfingerregel er at bilder du bruker i innleggene dine ikke skal være større enn maks 500 piksler BREDT og 100 Kb stort.

  Pass på signaturen din

  Autosignaturer skal ikke inneholde noe ut over ren tekst og BbCode. Det er ikke tillatt med HTML-kode eller bilder i signaturen uten særavtale om dette. Maksimal lengde på signaturen skal ikke overstige 2 linjer, og det skal ikke benyttes større font enn standardstørrelsen.
  Dess kortere enn signatur er, dess bedre er den.
  Vær forsiktig, det du synes er morsomt, kan være helt smakløst for andre.


  Vær snill og grei

  Dette høres ut som Kardemommeloven, men det er faktisk ikke et dårlig tips. Følg retningslinjene, og du kommer langt. Brukerne på forumet er ofte mer velvillige og skriver lengre og mer utfyllende svar, dersom du alltid holder en høflig tone.

  Jeg har oppdaget brudd på retningslinjene. Hva gjør jeg?

  Det du i alle fall ikke skal gjøre er å svare i den tråden der hvor regelbruddet er. Dette vil kun gi tråden unødvendig oppmerksomhet. Og du vil selv bli regelbryter dersom du poster informasjon i tråden som ikke er i samsvar med hva den egentlig handler om. Hvis du ser et regelbrudd skal du først og fremst bruke funksjonen "Rapporter til moderator" i forumet. Til høyre over hvert innlegg er det en knapp hvor det står "Rapporter til moderator" og hvis du trykker på denne føres du til et skjema du kan fylle ut. Rapporten din vil så bli lagt til i listen over rapporter og en moderator vil så behandle regelbruddet neste gang han går over listen og behandler rapporter. Hvis det er et krisetilfelle som krever øyeblikkelig oppmerksomhet kan du også ta kontakt med moderatorer mer direkte ved å enten sende en E-post, en melding eller se etter annen kontaktinfo i profilen til en moderator. Husk at selv de som bryter retningslinjene er beskyttet av retningslinjene igjen og ved utskjelling av disse risikerer at du selv kan bli advart eller i verste tilfelle utestengt.

  Forumet er ikke en rettighet!

  Husk at forumet ikke er en rettighet, men et tilbud. Du kan bli fratatt tilbudet, og dette er du nødt til å respektere. Tenk derfor alltid godt over hva du skriver, slik at du er sikker på at det ikke bryter med retningslinjene, og ellers med god folkeskikk.

  Hva er "spam"?
  Spam er enkelt sagt unødvendige innlegg på forumet. Spam er også det å poste innlegg i en tråd som ikke er i samsvar med trådens opprinnelige tema, som følgende:

  Dykket på Muren i helgen og det var fantastisk sikt ....
  Heisann! Deg har jeg ikke snakket med siden vi gikk i 4. klasse. Hva med at vi går ut på lørdag og tar oss en øl? Hilsen Gunnar

  Spam er også innlegg kun bestående av en enkel smily eller typiske dobbeltposter. Dobbelposter oppstår når forumet av en eller annen grunn reagerer tregt og ikke vil føre brukeren til siden hvor innlegget hans ligger, så derfor trykker han på "Legg til innlegg"-knappen en gang til. På denne måten oppstår det to like poster.
  Spam vil bli slettet fra forumet. Som regel vil du få en melding, men forvent ikke at det altid vil skje da det tar mye tid å skrive meldinger hver gang man sletter spam.

  Hva er "bumping"?
  Bumping er posting i gamle evt. stillestående tråder, - særlig salgstråder, - slik at de skal komme lengre opp på lister over de siste postede meldingene. Dette blir gjort av enkelte, og slike meldinger inneholder ofte bare "*bump*". Forekommer dette vil tråden bli slettet og advarsel kan bli gitt. En har selvsagt lov til å svare på sine egne tråder, - dersom en har ny informasjon å komme med.

  Gjentatte overtramp mot retningslinjene
  Vanligvis ved et mildt overtramp mot retningslinjene og nettiketten vil bare en vennlig PM bli sendt til deg, spesielt hvis du er en nybegynner. Hvis det derimot skulle vise seg at dette ikke er første gang du har forbrutt deg mot den samme regelen så kan det hende at du denne gangen får en strengere straff enn vanlig. Her vil da noe som vanligvis gir en PM bli til en advarsel og en advarsel vil bli til utestengelse. Angående lengden på utestengsler vil denne variere fra gang til gang, moderator til moderator og overtramp til overtramp.


  mvh
  Administrator og moderatorer på Dykkesiden

  Endringslogg:
  • 1.11. Endret dette med bumping slik at det ikke er akseptert.  [size=8pt]Kilde og inspirasjon. hardware.no[/size]

  0 Not allowed! Not allowed!
  Thomas Torjusen - Dykkesidens far

 2. #2
  Administrator Thomas Torjusen's Avatar
  9-Ball Champion!Tournaments Won: 1

  Ble medlem
  Sep 2001
  Sted
  Fredrikstad, Norway
  Innlegg
  10,203
  Blogg-innlegg
  1
  Thumbs Up/Down
  Received: 6/0
  Given: 13/0

  SV: Netikette

  Se også forumets retningslinjer på følgende link:
  http://www.dykkesiden.com/forum/index.php?topic=15738

  0 Not allowed! Not allowed!
  Thomas Torjusen - Dykkesidens far

 3. #3
  Administrator Thomas Torjusen's Avatar
  9-Ball Champion!Tournaments Won: 1

  Ble medlem
  Sep 2001
  Sted
  Fredrikstad, Norway
  Innlegg
  10,203
  Blogg-innlegg
  1
  Thumbs Up/Down
  Received: 6/0
  Given: 13/0

  SV: Netikette

  Har i dag endret punktet i netiketten rundt fenomenent bumping. Dette da det har blitt et økende problem - senest i denne tråden

  Tidligere stod det:
  Hva er "bumping"?
  Bumping er posting i gamle tråder, slik at de skal komme lengre opp på lister over de siste postede meldingene. Dette blir gjort av enkelte, og slike meldinger inneholder ofte bare "*bump*". Dette vil i første forsøk bli slettet, men hvis brukeren fortsetter bumpingen kan stenging av tråder og advarsler bli brukt. En har likevel lov til å svare på sine egne tråder, dersom en har ny informasjon å komme med. Bumps av typen ”*bump*” tillates i den grad at det går minimum 24 timer mellom hver slik post og maksimalt to stykker sammenlagt.
  Nå er dette endret til:
  Hva er "bumping"?
  Bumping er posting i gamle tråder, slik at de skal komme lengre opp på lister over de siste postede meldingene. Dette blir gjort av enkelte, og slike meldinger inneholder ofte bare "*bump*". Forekommer dette vil tråden bli slette og advarsel kan bli gitt. En har selvsagt lov til å svare på sine egne tråder, dersom en har ny informasjon å komme med.
  Se 1. innlegg i denne tråden for Dykkesidens komplette netikette.

  /Thomas

  0 Not allowed! Not allowed!
  Thomas Torjusen - Dykkesidens far

Facebook Comments


Bookmarks

Bookmarks

Rettigheter til å legge poste innlegg

 • Du kan ikkeposte nye innlegg
 • You may not post replies
 • You may not post attachments
 • You may not edit your posts
 •  


Om Dykkesiden

  Dykkesiden er en portal for alle som er glad i dykking. Her finner du bl.a. nyheter om dykking, diskusjoner om dykking, utstyrsinfo, dykkebilder, loggbok og vrakdatabase.

Følg oss på

Twitter Facebook youtube RSS Feed